Met welke psychische klachten ga je naar een psycholoog?

Je kunt alles vragen, want ik kan mij goed voorstellen dat je wikt en weegt of je wel naar de psycholoog moet met je klachten. Het is vaak lastig om voor jezelf te omschrijven wat er nu precies aan de hand is. En je hebt er geen idee van of dit nu echt een klacht is of iets wat je zelf moet uitzoeken. Lastig.

Maar eigenlijk hoef jij daar niet zelf op te puzzelen. Het is mijn werk om je als eerste te helpen bij het formuleren van zoals dat heet ‘je hulpvraag’. Ik help je bij het omschrijven, ik draag voorbeelden aan en kan meestal heel snel zeggen wat er speelt, hoe we dat in de psychologie herkennen en wat je er allemaal aan kunt doen.

Het advies dat ik dan ook altijd geef is: stel je vraag. Als het niet bij mij is, dan bij een andere psycholoog of bij je huisarts.

Werk, leven en liefde

De meeste klachten hebben in de omschrijving te maken de drie grote onderwerpen in een mensenleven: werk, leven en liefde. Mensen voelen zich verloren in hun leven, ervaren een gevoel van vastlopen. Het kan ook zijn dat je iets is overkomen waarvan je het lastig vindt om mee om te gaan.

Het kunnen problemen in en met jezelf zijn, zoals bijvoorbeeld angstklachten, rouw of een trauma. Het kunnen relationele klachten zijn, zoals je relatie, familie of bijvoorbeeld een burn-out. Meestal is het een mix – je bent het contact met jezelf kwijt én hebt moeite je te handhaven in je omgeving.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Het liefst zo snel mogelijk. Dat je hier op deze website bent vertelt al heel veel. Je hebt er waarschijnlijk geen idee van dat je een aantal belangrijke stappen al genomen hebt. Ik moedig je daarom aan om ook de laatste te zetten, het zou zonde zijn van al je werk.

  • kijk naar wat je al bereikt hebt – er zijn heel veel mensen die nooit zo ver komen:
  • je bent je bewust dat het niet goed met je gaat
  • je wilt dat veranderen
  • je hebt je gerealiseerd dat je dat waarschijnlijk niet helemaal alleen kunt
  • je bent je aan het oriënteren.

Elke psycholoog, en ik dus ook, heeft ontzag voor elke nieuwe cliënt omdat we weten hoeveel er nodig is om die vijf stappen te zetten.

Contact

Voor vrijblijvend advies en een antwoord op jouw vragen kun je ons bereiken op 085 – 40 14 720. Al onze secretariaatmedewerkers zijn psychologisch opgeleid, zodat je inhoudelijk goed geadviseerd kan worden. Daarbij wordt in overleg bepaald welke therapeut het best bij je past. Na het maken van een keuze kan er een afspraak ingepland worden, zonder wachtlijst!