Gezinstherapie bij Psychologen Barendrecht

(Was het maar) een veilig thuis

Geen gezin is zonder zorgen, zonder conflicten of onderlinge spanningen. Toch zijn die eerder uitzondering dan regel en weten iedereen: we zijn een hecht verbond. Wat er ook gebeurt, er is die basis, die onbeschreven de boel bij elkaar houdt. Die, meer nog dan dat, zorgt voor een veilige omgeving waar jullie rust vinden, geborgenheid, kracht en liefde. Een veilige haven van waaruit iedereen met gerust hart de wereld in kan stappen.

Zorgen overheersen het gezin

In jouw geval is het waarschijnlijk anders. Er zijn spanningen, misschien wel een gevoel van onveiligheid. Problemen die jullie met elkaar en met vrienden niet te boven kunnen komen. Thuis wordt zwaar. Thuis wordt moeizaam. Thuis is niet meer thuis.

Gezin op breukvlakken

In mijn praktijk komen veel gezinnen even niet meer weten hoe ze tot elkaar kunnen komen. De redenen zijn trouwens heel verschillend: het ene gezin kampt met moeilijkheden in de opvoeding, de ander heeft onveilige ouders (bijvoorbeeld door drank), en bij weer andere zijn problemen van één van de gezinsleden de kern van klacht.

Extra lastig voor samengestelde gezinnen

Vaak hebben samengestelde gezinnen (gescheiden ouders, stiefkinderen en ouders enzovoort) moeite om elkaar te vinden. Er is geen of weinig gedeeld verleden, autoriteit is niet automatisch, er is pijn en verdriet die geen plek heeft gekregen.

Langdurige problemen Kortom: legio redenen, oorzaken en motieven die deze situatie maakten en in stand houden. In alle gevallen leidt het gezin onder het gezin. De problemen zijn niet van vandaag of gisteren, ze spelen al langere tijd. Ik help jullie communiceren De behandeling kent vaak meerdere onderdelen. Zoals je zelf aan den lijve ondervindt: het is complex. Ieder heeft zo zijn eigen vragen, problemen en moeilijkheden; en jullie hebben een probleem met elkaar. Het vertrekpunt is dat laatste:

ik help jullie beter met elkaar te communiceren. Ik kan me goed voorstellen dat je je nu niet kunt inbeelden dat jullie dat ooit nog kunnen: gewoon een goed gesprek hebben. Ik help jullie weer open te staan voor elkaar. Echt te horen wat een ander te melden heeft. Beter uitleggen hoe jullie dingen beleven. Zo doorbreken jullie vastgeroeste patronen en scheppen jullie de ruimte om te groeien.

Verdieping van relaties

Als dat gesprek weer mogelijk is, kunnen we het eigenlijk pas over jullie ‘problemen’ hebben. Nu is er gelegenheid tot elkaar te komen. De pijn te bespreken, eventuele onveiligheden, beperkingen, zorgen en verdriet. Maar ook: de dromen, wensen en verlangens. Waar willen jullie naartoe? Hoe willen jullie zijn? Wat willen jullie dat het gezin voor je betekent? Wat willen jullie voor het gezin betekenen?

Weer verder met elkaar Veel gezinnen hebben in deze fase weer genoeg vertrouwen om zelf weer verder te gaan. Het hoeft nog niet allemaal koek en ei te zijn, en jullie zullen je problemen hebben en ook in de toekomst nog genoeg moeilijkheden krijgen. Maar jullie kunnen het weer dragen. En jullie hebben weer dat basale vertrouwen en gevoel van veiligheid om het samen te doen.

Soms even niet… Het kan goed zijn dat de problemen van één van jullie zwaar drukken op het hele gezin. Ziekte, depressie, pdd-nos, adhd, verslavingsproblemen, noem maar op. In dat geval kan het zijn dat we ons eerst richten op die ene persoon, met zijn of haar klachten en dat pas in een later stadium de andere gezinsleden deelnemen aan de behandeling.

Overigens is het in het geval van ziekte of psychische klacht bij een persoon altijd aan te raden om ook met zijn allen hulp te zoeken. Het is een zware last om als gezin alleen te dragen en vragen vaak om speciale vaardigheden en aandacht voor iedereen

Contact

Voor vrijblijvend advies en een antwoord op jouw vragen kun je ons bereiken op 085 – 40 14 720. Al onze secretariaat medewerkers zijn psychologisch opgeleid, zodat je inhoudelijk goed geadviseerd kan worden. Daarbij wordt in overleg bepaald welke therapeut het best bij je past. Na het maken van een keuze kan er een afspraak ingepland worden, zonder wachtlijst!